2018. július 29.

manipuláció?

Bizony, te rejtőzködő Isten vagy, Izráel Istene, szabadító! Ézs 45,15

Hogy is van ez? Elrejtőzés és szabadítás? Titokban, észrevétlenül háttérben maradva tenni nagy horderejű dolgokat? Ez manapság a manipuláció, a befolyásolás leírása, amit általában valami sunyi, alattomos dologgal hozunk kapcsolatba.
Isten elrejtőzése nyilvánvaló, nincs Facebook oldala, telefonszáma, email címe - vagy ha van ilyen, az nem az Övé -, nem tart sajtótájékoztatót, interjút, nincsenek nyilvános megnyilvánulásai. Szóval nincs előtérben az biztos.
Másrészt meg többen beszámolnak hatásáról, cselekedeteiről, felfedezik az életükben, a természetben, a csodákban, számos olyan helyen, ahol számukra nyilvánvalóan megjelenik. Olyannyira, hogy tanulmányozni akarják, megismerni, követni. Sőt ezt is teszik.
Most akkor Isten rejtőzködik vagy nyilvánosan lép fel? Elég egyszerű megoldás azt mondani, hogy ezek nem zárják ki egymást. Hiszen Jézus is mindkettőt tette. Olykor kifejezetten elrejtőzött, pl. mikor meg akarták kövezni, de általában sem kereste minden áron a nagy nyilvánosságot, feltűnést. És mikor lett feltűnő mégis? Amikor szabadított. Gyógyított, tanított, ördögöket űzött. A szabadítás kedvéért feladta inkognitóját.
Úgy tűnik tehát, itt nem sunyiságról van szó, befolyásolásról és háttérből irányításról, mint az összeesküvés elméletekben, marketing tankönyvekben. Isten hagyja szabadon a világot, a népeket, az embereket, nem nyomul előtérbe, nem akar rátelepedni, hatalmaskodni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs meg a hatalma, képessége, lehetősége, hogy ne lenne Isten.
Olykor mintegy elrejtőzve szabadon engedi a történéseket, máskor aktívan megszabadít. Megvan erre a szabadsága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése