2018. július 15.

jótétemény

Örömmel, teljes szívemből és teljes lelkemből teszek jót velük. Jer 32,41

Jónak lenni jó, jót tenni jó… Ismert szlogenek ezek, és kissé közhelygyanúsak is, azonban mégsem egészen. Mert nem magától értetődő, amit mondanak.
Megvan a troll-világ kultúrája is, hogyan lehet legalábbis megakasztani és értelmetlenné tenni egy beszélgetést, eszmecserét, kommentelést. A beszólások ideje van manapság, nem kell felvenni a többiek gondolatmenetét, megérteni érvelésüket, bőven elég valami oda nem illőt vagy vulgárisan egyszerűsítőt, esetleg obszcén dolgot reagálni. Nem valami konstruktív, nem is ez a cél – elég, hogy hatottunk a világra, tettünk valamit, sokan akár fel is nézhetnek ránk. Olyan, mintha lenne értelme, benne lettünk volna a szituációban – de nem voltunk. Kívülállóként, a megértés mellőzésével vagyunk ott, de így is uralhatjuk, meghatározhatjuk a helyzetet. Van hatalmunk, ami jó érzés.
Kifinomultabb az egyszerű vagy cizelláltabb manipuláció, amikor jót akarunk, de magunknak. Vagy elveinknek, céljainknak, akár mások javát is figyelembe véve, de nem őszintén, nem a valóságot alapul véve, nem a pártatlan megismerést és helyzetértékelést képviselve. Nem figyelve a többiekre, nem észrevéve őket, nem együtt jelenléve. Mindössze valamit el akarunk érni, ezért vagyunk jelen. Ami esetleg lehet még jó is.
A fenti helyzetekben nem örömmel, teljes szívből és lélekből teszünk – nem feltétlenül jó – dolgokat, hanem számításból. Ezért nem magától értetődő jót tenni.
Isten viszont itt egyszerűen, őszintén nyilvánul meg, nem magára tekint, nem manipulálni akar, hanem jót tenni népével. És örül, hogy jót tehet. Nem azért, mert élvezi a hatalmát, nem is mert el akar érni valami célt, hanem mert ez jó népének. Az az öröm ez, hogy végre meg lehet tenni, megértik, felfogják, észreveszik és ez építi, javítja őket. Immár alkalmasak rá, hogy jót tegyenek velük. Erre ment ki az eddigi sok nehézség, mindkét részről.
Hiszen Isten sem örült annak, hogy nyomorog a népe, a nép sem örült a nyomorúságnak, mindenki elégedetlen. De immár nem trollok, manipulátorok ideje van, nem hamis próféták hirdetnek hamis – ám akár kívánatos – kijelentéseket. Isten tesz jót, örömmel. És a jóban Isten teljes öröme nyilvánul meg.
Ilyen a vegytiszta altruizmus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése