2017. április 30.

Miért jók a rossz napok?

A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik. Préd 7,14

Mindenkinek lehet rossz napja. Van, hogy semmi sem sikerül. Minden balul üt ki. Elsózzuk a kávét, lekéssük a buszt, összeveszünk a legjobb barátunkkal, leszid a főnök, nem kapni a boltban a kedvenc joghurtunkat. Még a legegyszerűbb, leghétköznapibb rutinnak sem tudunk rendesen eleget tenni. Biztosan mindenki ismeri a helyzetet, amikor egy nap annyi szerencsétlenség és kudarc ér minket, hogy már csak nevetni tudunk a helyzeten.
Ilyenkor persze mindig magunkat okoljuk: csak én lehetek ilyen tápos, nem vagyok semmire sem alkalmas. Vagy - a mi még rosszabb - másokat teszünk bűnbakká, másban keressük a hibát.

Milyen érdekes, hogy a Prédikátor könyvében, bölcs Salamon az Úristennek tulajdonítja, hogy vannak rossz napok az életünkben, még pedig pedagógiai okokra visszavezethetően: “hogy az ember ne találja ki, mi következik.” Bizonytalanságban vagyunk tartva. De mire jó ez? Hát játszik velünk az Jóisten?

Nem gondolom, hogy az lenne a szórakozása a Teremtőnek, hogy keresztbe tegyen nekünk egy-egy nap. Inkább abból fakadhat ez a jelenség, hogy jól ismeri az Úr az ő teremtményeit, ismeri a szívünket, a gyengécske akaraterőnket, az állhatatlanságunkat. Mennyire jellemző ránk, emberekre, hogy ha jól mennek a dolgaink, akkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni Istenről.

Nem tudhatjuk meddig tart az életünk, bármelyik pillanatban a fekete zsákba kerülhetünk és a világ is meglepetésszerűen ér majd véget, ahogy a betörő is úgy időzíti a ház feltörését, hogy ne lehessen előre tudni az érkezését. Mennyire kiszámíthatatlan minden! Emberi oldalról nézve legalább is.
Az Úr részéről minden stabil és a helyén van. Ezért jó, ha rábízzuk magunkat és az ő fejével gondolkodunk.

Bal lábbal keltünk és semmi nem jön össze? Ne okoljuk ezért se magunkat, se a párunkat, se pedig a szomszédot. Inkább gondoljunk arra, hogy Isten ilyen szerencsétleneket is szereti és a rossz nap után derűs nap fog következni, előbb-utóbb.

Ha jó napunk van, akkor adjunk hálát. Egyébként köszönjük meg, hogy a kevésbé szerencsés napokon is tudhatjuk: Ő velünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése