2018. október 21.

jóhogy jó

Mert Isten minden teremtménye jó, és semmi sem elvetendő, ha hálaadással élnek vele. 1Tim 4,4

Azért abban el lehet lazulni, hogy minden jó. Hiszen mindent Isten teremtett. Úgyhogy jól van ez így, nem kell semmin változtatni, nem kell semmivel törődni. Mondhatnánk ez a passzivitás dicsérete, a nemtörődömségé, akár felelőtlenségé, ráadásul holmi fatalista indoklással. Belegondolva a Biblia egyébként elég dinamikus világába ez nem tűnik nagyon valószínűnek. Ez a mondat is válasz az előzőekre. Az utolsó időkről van szó – ami persze folyamatos helyzet, bátran értsük korunkra – és a törvénykezésről, tiltásokról. Azt mondják emberek, hogy ez meg az rossz. Pl. a házasság, vagy bizonyos ételek, ezeket tiltják is ahogy illik. Nem mellesleg megjelenik hazugság meg képmutatás is. Ellenségnek, rossznak kiáltanak ki olyan dolgokat, amik nem azok, viszont ezzel jól lehet hangulatot kelteni. Ma is divat a háborús retorika, pl. harcolunk valami ellen vagy egyszerűen kijelentjük valamiről, hogy rossz. Nem objektív kijelentések ezek, hanem olykor látható alap vagy indoklás nélküli ítéletek, mintegy kinyilatkoztatások.
A rossznak kikiáltottak általában azonban nem ilyen fekete-fehér dolgok, egy házasság vagy étel valóban lehet rossz, káros, romboló, de nem feltétlenül. Ugyanígy lehet építő, gyógyító is. Hány rossznak kikiáltott dolog lenne megoldás bizonyos problémákra, ha nem is panácea, ami mindent megold, de jól használva igenis segítség. Nem arról van szó, hogy ne lennének rossz dolgok, viszont nem így kell lennie. Megfelelően kell élni vele. Hiszen rossz kezekben a jó is elromlik, segítségre szánt eszközökkel is lehet ártani. De nem ez az alaphelyzet.
Ha valami rossznak tűnik, először is el kell fogadni – hiszen Isten teremtménye –, vagyis nem elvetni vagy tagadni, esetleg úgy tenni mintha nem is lenne. Majd miután szembenéztünk vele megkereshető, hogy mire jó. És lehet hálát adni érte, hiszen élhetünk vele, javíthat az életünkön. Nem véletlen, hogy itt és most ez van. Persze lehet, hogy van még vele teendőnk. Akár sok munkánk árán lehet ezekből valami, viszont Isten elé vihetjük. De hálaadásunk során már láthatjuk ezekben az eljövendő áldást. Merthogy benne van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése