2018. december 9.

A pletyka itt nem játszik

Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről. Az ÚR lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke. Az ÚR félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt, hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség. Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket. A tehén a medvével legel, kölykeik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha. A csecsemő a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek mérges kígyó üregébe dugja a kezét. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki, betölti a földet az ÚR ismerete, ahogyan a tengert víz borítja. Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert ő lesz a zászlaja a népeknek, és székhelye dicsőséges lesz. Ézs 11,1-10

Mai világunkban sokak ellenségkeresést folytatnak, úgy vélik, hogy mindig okolni kell valakit a problémák miatt. Divat lett a gyűlölködés. Ha nincs ellenség, akkor kijelölnek valakit, valakiket. Régi recept ez, ha valaki gyűlöl, akkor jobban és jobbnak érzi magát ettől. Dualisztikus világ ez: ők vagy mi. Azt mondják: „aki nincs velük az ellenük van. Nem lehet megbeszélni, nincs is mit, a másik úgy sem változik. Kerülni kell, nem lehet vele együtt mutatkozni. Nem lehet elismerni létezésének jogosságát. Megsemmisítésére kell törekedni.”
Aki gyűlöl, annak az életét kitölti az utálat. Minden érzése, gondolata ehhez kapcsolódik. Nem lát tisztán. Nem tud objektíven ítélni. Nem kell az igazság, nem kell bizonyíték. A látszat is elég és már a pletyka is igazolása a vélt igazságnak. A méltányosság és könyörületesség mind gyengeség. Ez a modernkori keresztény világkép, persze csak egyeseknek. Azonban ők egy elég jelentős irányzat képviselői.
Ezért is fontos tisztázni milyen az eredeti jézusi minta. Ezt írta le, prófétálta Ézsaiás.
Eljön az idő és akár már ebben élhetnénk, amikor az ős ellenségek békességben együtt lehetnek. Farkas a báránnyal, a párduc a gödölyével, a borjú, az oroszlán és a hízott marha egy térben, egy történetben. A nincstelen és szegényt is emberszámba veszik, igazságosan és méltányosan döntenek ügyükben. Az Úr ismerete mindent betölt, mint egy tenger. A hamis hírnek nem lesz keletje, látszatra nem adnak.
Add Uram, hogy már ma átéljük ezt az élményt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése