2016. október 16.

győzz

Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval. Róm. 12,21

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak. Kölcsön kenyér visszajár. Még sorolhatnánk a közmondásokat, tanácsokat, hogy viszonyuljunk úgy a többiekhez ahogy ők hozzánk, éljünk úgy, ahogy környezetünk. És ez vitathatatlanul praktikus. Ki szeret kilógni a sorból?
Amint kilógunk felfigyelnek ránk, sokkal kevésbé elnézőek velünk. Aki a mi kutyánk kölyke annak elnézhető ez-az, de aki más, arra nem érvényesek a szolidaritási, lojalitási szabályok. Még negatív irányba is (egy bizonyos mértékig) inkább elfogadóak vagyunk, hisz tudjuk saját gyengeségeinket, elnézzük, ha más is gyenge, esendő, sőt hízeleg nekünk, hogy mi jobbak lehetünk és bocsánattal háláljuk meg, hogy jobbnak érezhetjük magunkat ez által.
Aki jó akar lenni, annál egyből feltűnik, ha nem (elég) jó. Aki pozitív irányba akar kilógni, annak mindjárt elővillannak negatív dolgai, egyből keressük miért is nem (elég) jó ő alapvetően. Csak teszi-veszi magát, alakoskodik, mintha jobb lenne a Deákné vásznánál.
A kiindulás viszont abszolút dolgokból ered: van jó és rossz. Nem relatív, nem mérlegelendő, hanem szokásjog vagy társadalmi konszenzus nélkül létezik ez az abszolút kategória. És a jót kell választani. Legyünk forradalmárok, de legalábbis ellenállók, viselkedjünk meghökkentően. Áldjuk üldözőinket, tartsuk oda másik orcánkat, dobjunk vissza kenyérrel. Ezek demonstrációk, nyilvános fellépések, felmutatások, jelzés értékű és jelzésnek szánt tettek. Komoly teátrális beütéssel, amit értelmezhetünk hivalkodásként vagy a jóság felvállalásaként.
Közben persze nem kell mindig és mindenáron mást tenni, hiszen a síróval lehet (kell) sírni, az örülővel örülni, amennyire lehet éljünk békességben minden emberrel. A szembenállás nem öncélú, hanem érték alapú. A győzelem nem a győzelemről szól, hanem a jóról – na jó, itt konkrét győzelemre utasít Pál, küzdelemre szólít fel. Mégsem csak azon van a hangsúly, hogy győzünk, hanem hogy a jó győz általunk, velünk. Ami persze a mi győzelmünk is, hiszen jogos a feltételezés, ennyi erővel a rossz is győzhetne. Hiszen az is erős.
Úgy tűnik a választás, a döntés, az elhatározás a kulcs. Akarjam a jót. A többi kegyelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése