2016. október 22.

Minek nevezzelek?

Én vagyok az Úr, ez az én nevem. Ézsaiás könyve 42,8.

A mindennapokban, a társas érintkezések alkalmával elengedhetetlen a bemutatkozás. A nevünkkel azonosítjuk magunkat. Azok számára, akik jól ismernek minket, nevünk hallatán egész személyiségünk, életünk főbb állomásai is felidéződhetnek.
Vannak az egyetemes kultúrában súlyos bemutatkozások. Talán a legismertebb James Bond-é. Kultikus. De ott van a kevésbé ismert Walter White a Breaking Bad-ből, aki balek kémia tanárból drogbáró lesz (alias Heisenberg). „Karrierje” csúcsán egy fontos üzleti tárgyaláskor kérdezik meg tőle, hogy ki a csoda ő tulajdonképpen. Erre válaszolja, hogy te mondd meg a nevemet. Az új üzletfél pedig halkan rebegi, hogy: „Heisenberg.” Milyen fontos része a magyar zenekultúrának A János vitéz című operett és ahogy Jancsi bemutatkozik, hogy asszondja: „Az én nevem, ez én nevem Kukorica János.” Milyen stílusos tud lenne egy-egy bemutatkozás, főleg ha valaki a másikkal mondatja ki, hogy ki is ő.
Egyes országokban még többet árul el a személynév, a származását, a családi köteléket. Például Oroszországban a középső név jelentése az apa (pl. Ivanov) fia. Izlandon egy személy neve a saját keresztnevéből és az apja keresztnevéből képzett apai névből áll, például egy képzeletbeli Jón Einarsson fia, aki az Ólafur nevet kapta, teljes néven Ólafur Jónsson (Jón fia Ólafur) lesz. Jón Einarsson Sigríður nevű lányát pedig Sigríður Jónsdottir (Jón lánya Sigríður) néven nevezik majd.
Művészeknél gyakran választanak hangzatos, jól beazonosítható művésznevet, a saját helyett. Vannak ősi, nemesi nevek, melyek sok-sok generációra visszautalhatnak és évszázados családi történetet rejtenek.
A nevünk a személyünk azonosításához kell, ha valamilyen igénnyel szeretnénk élni, jogot akarunk gyakorolni, örökségünkhöz jutni, nevünk általi azonosítás nélkül nem lehetséges.
Nem véletlen, hogy a titkos ügynökök nem saját nevükkel dolgoznak, vagy ha valakinek titkolni valója van, akkor változtat nevet. A háborúból menekülőkkel szemben is nagy a bizalmatlanság, hiszen papírok nélkül érkeznek.

Isten többféle névvel szerepel a Bibliában: Úr, Isten, Magasságos, Felséges, Örökkévaló, Mindenható, Gondoskodó, Gyógyító, Zászló, Békesség, Pásztor és a Seregek Ura. Ennek oka inkább az emberi oldal miatt van, mert olyan nehéz Őt meghatározni emberileg. De így azonosítja be magát az Úr. Így igazolja, hogy Ő az Atya Úristen, minden hatalom neki adatott és neki nem kell eltitkolnia magát.
Ő az Úr, a Gazda, a Tulaj. Övé itt (az Univerzumban) minden. De Ő mint jó gazda nem él vissza hatalmával, hanem arra törekszik, hogy prosperáljon „a gazdaság”, hogy tényleg mindenkinek jó legyen.
Ha csak ezt a csodálatos 42. fejezetet nézzük Ézsaiás könyvéből úgy beszél magáról, hogy szeretetét mutatja meg az embereknek, elküldi szolgáját, aki halk szavú, könyörületes, új törvény hoz és szabadságot az elesetteknek. De dicsőségét másnak nem adja és haragját fejezi ki azok felé, akik megtagadják Őt.
Minderről nagyon világosan beszél az Úr és tiszteletét fejezi ki azzal, hogy szabad akaratunk van és mi dönthetünk, kinek a nevét akarjuk képviselni rövidke életünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése