2017. augusztus 27.

Világos?

„Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei.” (Efezus 5,8)

Egyes állatok éjszakai életmódot élnek. Vajon mi oka ennek, mire jó ez? Az egyik ok az, hogy elkerüljék egy riválisukkal a konfrontációt. Például a bagolynak és a héjának is hasonló rágcsálók a táplálékuk, és azzal hogy nem ugyanabban a napszakban „vadásznak” megosztoznak az élelmen.
A nokturnális élőlények hallása és szaglása különlegesen fejlett, látásuk pedig speciálisan az éjszakai viszonyok között érvényesül. (Általában ezeknek az állatoknak lényegesen nagyobb a szemük mint a többi állatnak, hogy jobban lássanak az éj leple alatt.) A nappal számukra nem alkalmas időszak a zsákmány szerzésre. Éppen a világosság az akadály: könnyen észrevehetőek ilyenkor, nem tudnak megfelelően elrejtőzni.

Mi emberek inkább nappal vagyunk aktívak. Számunkra a világosság biztonságot, tájékozódási képességet, tisztánlátást, a környeztünk megismerésének; a szépség, a színek, az összefüggések meglátásának lehetőségét jelenti.

A sötétben nem hagyatkozhatunk csupán a látásunkra. Képtelenek vagyunk tájékozódni a megszokott módon. Félelemet, kilátástalanságot, bizonytalanságot, beszűkültséget, tudatlanságot élünk meg.

A Szentírásban a világosság fogalma lelki értelemben hangsúlyozódik. Ha világosságban vagyunk, akkor az azt jelenti tudjuk, értjük, elfogadjuk az életünket, a helyzetet, amiben vagyunk. Ismerjük önmagunkat, tisztában vagyunk a képességeinkkel, cselekvők és kreatívak vagyunk, észleljük a világot, az embereket körülöttünk, látjuk mire van szükségünk és hogy mit tehetünk értük.

A lelki sötétség korlátozottság, ismerethiány, tudatlanság, félelem, szorongás. Nyugtatgathatjuk magunkat, hazudhatunk magunknak, hogy minden rendben van, pedig nagyon nincs rendben semmi. Helyzetünk kilátástalan, kiszolgáltatottak vagyunk. Szerintem mindenkinek van tapasztalata a sötétséggel kapcsolatban, akár fizikai, akár lelki értelemben. És milyen sokan még mindig nem találták meg az utat a fénybe. Pedig minden embereknek meg van a lehetőségek erre, ahogy a fenti igehelyet olvassuk. Sok jó példa van előttünk. Aki pedig rálelt az útra, annak az élete erről kell tanúskodjon: aki a világosságban él, az világosság lesz a környezete számára.

1 megjegyzés: