2016. szeptember 25.

szeretet


„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.„ 
János első levele 4. fejezet 18-19

A szeretet megnyilvánulására sokszor úgy gondolunk, mint egy giccses, csöpögős hollywoodi filmjelenetre. A szeretet kifejezése érzelgősséggel egyenlő - vélik sokan.
Pedig a szeretet többre is képes, mint amit gondolnánk: hegyeket mozgat meg, a kilátástalanságból mutat utat. A szeretet idilli képe az anya, aki babusgatja a békésen alvó csecsemőjét, de az igazi szeretetről az tanúskodik, hogy ha az anya százszor és ezerszer kel fel a síró gyermekhez és gondoskodik róla akár betegségben. 7-szer 24 órában ügyeletben van és türelemmel végzi ugyan azt a rutint éveken keresztül saját szükségleteit is felülírva.
Ahogy mondani szokták: kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. A felnőtté váló gyermek mellett még több szeretetre van szükség, a szülő gyermeke jó és rossz döntéseit követi, igyekszik elfogadni, megérteni őt és szurkol neki, hogy a saját értékei szerint sikeres legyen. Minden képzeletet és józan észt is felülírhat, amikor a szülő elkeseredettségén felülkerekedve igyekszik szeretetéről biztosítani a szert használó kamaszt, aki ezerszer becsapta a fél világot, önmagát és a szüleit is és még nem tudott megszabadulni függőségétől. Persze egy ilyen helyzettel senki nem dicsekszik, így kevesebbet hallhatunk egy-egy ilyen helyzeten megélt szeretetről.
Nemrégiben összehasonlították a Koránt és a Bibliát és az az eredmény született, hogy a Bibliában sokkal több a vér, a gyilkosság. Ezzel megkérdőjelezték a Biblia tanításának tisztaságát és Isten szeretetének a hatékonyságát. Milyen Isten az, amelyik hagyja ezt a sok öldöklést? Én inkább a Biblia racionalitását látom a sok negatív történet mögött. Ilyen az ember, ne legyenek illúzióink. Éppen ez mutatja Isten szeretetét, hogy jól tudja milyenek vagyunk és még így is kimutatja szeretét felénk. Esélyt ad.
A legkisebb bűnnel is megbántjuk Istent és milyen végtelenül szomorú lehet, amikor az ő nevében tesz az ember istentelen és embertelen dolgokat. Amikor az ember meg tudja magyarázni az öldökléseket és a csalásokat, a kicsinyes élvezeteket.
Isten a szeretettel sosem tréfált. Mindig halálosan komolyan vette. Jézus vért izzadva könyörgött, hogy Isten ne tegye rá a világ összes bűnét. Isten ebben a nagyon bonyolult, felfoghatatlan helyzetben is kitartott: a bűn halált érdemel és a büntetést képes volt egyetlen fiára helyezni, hogy minden gyarló embereknek esélyt adjon.

Kilátástalannak érzed a helyzeted, úgy érzed érdemtelenül kell szenvedned, lehet mások miatt. Elviselhetetlen a kollégád, a családod, a szomszédod, félsz, hogy eritreai nagycsalád lesz egyszer csak a szomszédod.
Nincs más út csak a szeretet, az a szeretet, amit ő már megmutatott nekünk.

Csak tőle kaphatjuk meg ezt a szeretetet, tőle kell kérned.
Próbáld ki még ma!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése